Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Behandeling emboligeen

De behandeling hiervan is in eerste de instantie de oorzaak behandelen. Soms kunnen klonters afkomstig zijn van het hart (meestal bij een onregelmatige hartslag). Dan krijgt de patiënt meestal bloedverdunners om nieuwe klontervorming te voorkomen. Klonters of losgekomen cholesterolfragmentjes kunnen ook afkomstig zijn van een ziek stuk bloedvat. Dan is het belangrijk om die te behandelen.

Dit kan door die zieke kalkplaten in de bloedvatwand te verwijderen (endarterectomie) of door eventueel een stent te plaatsen tegen die zieke wand .

Soms wordt de klonter ook best verwijderd, zeker als een belangrijk bloedvat verstopt zit.

Dit kan operatief gebeuren door via een kleine incisie in een slagader de klonter te verwijderen. Meestal maken we gebruik van een Fogarty-ballon om de klonters uit te de arterie te vegen.

fogarty ballon
Een klonter kan ook met medicatie opgelost worden. Daarvoor wordt er een speciale katheter in het bloedvat gebracht, waarvan de tip tegenaan het stolsel komt te liggen. Door traag klonteroplossende medicatie in de bloedbaan te brengen , kan na verloop van tijd de bloedbaan weer vrijgemaakt worden. Meestal maken we gebruik van het medicijn Urokinase. Zo’n procedure noemen we thrombolyse. Tijdens de behandeling verblijft de patiënt op de intensive care, en worden er regelmatig controle röntgen foto’s gemaakt van de bloedvaten (arteriografie).

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.