Embolectomie

In de meeste gevallen moet bij een slagaderverkalking de klonter ook worden verwijderd. Dat gebeurt tijdens een embolectomie. Die vindt plaats naast de aanpak van de oorzaak van de klonter. 

Wanneer er een klonter komt vast te zitten, sluit deze een weefselgebied af van zuurstofvoorziening. Het belangrijkste is dat dan eerst de de oorzaak wordt opgespoord en aangepakt. Bij een onregelmatig hartritme worden aangepaste bloedverdunners opgestart. 
Gaat het om een ziek bloedvat? Dan behandelen we het zieke segment. 

Meestal moet de klonter ook worden verwijderd, wat klassiek operatief gebeurt. 

Fogarty ballon

Visualisatie embolectomie via fogarty ballon

Dat kan met behulp van een Fogarty ballon. Via een kleine insnede in de slagader wordt de ballon tot voorbij de klonter gebracht. Door daar de ballon op te blazen, wordt de klonter uit het bloedvat geveegd. 

Trombolyse

Indien mogelijk, kiezen we altijd voor een behandeling die minimaal invasief is en dus zo weinig mogelijk impact heeft op het lichaam. Voor de aanpak van een klonter betekent dat het oplossen ervan met behulp van medicatie: een trombolyse. 

Via een katheter in het bloedvat wordt een traag klonteroplossende medicatie in de bloedbaan gebracht. Deze zal de klonter geleidelijk oplossen, waardoor na verloop van tijd de bloedbaan weer vrij is. Meestal maken we gebruik van het medicijn Urokinase

Tijdens de behandeling verblijft de patiënt op de instensive care. Er worden regelmatig röntgenfoto’s gemaakt (angiografie) van de bloedvaten ter controle. 

Angiojet

Ook hebben we de mogelijkheid in het Sint-Andriesziekenhuis te Tielt om gebruik te maken van de Angiojet.

Aan de tip van de katheter wordt onder hoge druk vocht en klonteroplossende medicatie in de stolsels gespoten. Tegelijkertijd worden de gefragmenteerde stolsels opgezogen. Via Angiojet, kan de trombose in een paar uur tijd volledig opgelost worden. 

In vergelijking met kathetergeleide thrombolyse wordt er veel minder stolseloplossende medicatie gebruikt, wat het risico op bloedingen significant vermindert. Het oplossen gaat ook beduidend sneller.