Eén van de functies van het bloed dat door de bloedvaten stroomt, is het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen, spieren en andere weefsels. Bij beschadiging van die bloedvaten start het mechanisme van de bloedstolling. Het ontstaan van een stolsel in een bloedvat noemen we een trombose.

Zo’n beschadiging kan een schaaf of snijwonde zijn die je dagelijks levens vaak oploopt. Of een val waarbij je ergens tegen stoot en een blauwe plek oploopt. Of uiteraard een operatiewonde. Door activatie van bloedplaatjes en stollingsfactoren wordt een stolsel gevormd om het beschadigde bloedvat af te sluiten en zo verder bloedverlies te voorkomen. Met andere woorden: door dit mechanisme stopt een wonde met bloeden.

Zo’n stolsel kan optreden in een kleine onderhuidse ader, maar ook in een belangrijke slagader in de benen of op een andere plaats. Afhankelijk van de locatie en de uitgebreidheid van die trombose kunnen bepaalde symptomen en verwikkelingen optreden. 

Trombose

Wanneer een bloedvat beschadigd is, start de bloedstolling. Wanneer er een stolsel ontstaat dat het bloedvat hindert, spreken we van een trombose. Bekijk de verschillen types trombose en bijhorende behandelingen.

Trombose behandelen

Afhankelijk van het type trombose en de ernst ervan, is een behandeling al dan niet aangewezen. Een diep veneuze trombose wordt meestal behandeld via een ontstolling. Lees alles over de behandeling van trombose

Andere diep veneuze pathologieën

Naast een trombose kunnen er ook nog andere pathologieën optreden in de diepe aders. Lees meer over de andere diepe veneuze pathologieën die kunnen voorkomen.

Secretariaat

Dienst Heelkunde

Van 08:00 tot 18:00 uur
Certificaat van de erkenning voor dienst Vaatheelkunde - Heelkunde Tielt

Europese erkenning opleiding in de Flebologie

Ons ziekenhuis, meer specifiek de afdeling Vaatheelkunde, heeft een Europese erkenning voor opleiding in de Flebologie (wetenschap die focust op aandoeningen van de aders). Daarnaast hebben ook het kwaliteitslabel van de Europese instantie (UEMS) ontvangen, dat de competentie van zorg garandeert

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices