Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Sclerotherapie

OpspuitenSpataders kunnen opgespoten worden met een product dat een chemische irritatie geeft aan de binnenzijde van de ader en aldus een verstopping van die ader veroorzaakt. In principe worden enkel de oppervlakkige zijtakken op deze manier behandeld en als de hoofdader (vena safena) een reflux vertoont zal het resultaat van sclerotherapie alleen eerder beperkt zijn. Eerst moet de hoofdader behandeld worden. Sclerotherapie is efficiënt in de behandeling van enkele restaders na een ingreep of bij beperkt recidief.

AetoxyclorolEr zijn meerdere producten die kunnen gebruikt worden, het meest frequente is Aetoxysclerol. Dit bestaat in verschillende concentraties (0,5%; 1%; 2%; 3%). Afhankelijk van de dikte van de ader wordt gekozen uit deze verschillende concentraties. Vooraf moet er in staande houding een goede markering gebeuren van het verloop van de ader, daar het product wordt ingespoten in liggende houding en de ader dan moeilijker zichtbaar is.
Het is belangrijk dat het product correct in de ader ingespoten wordt want soms kan er wat van het product naast de ader gespoten worden en dit veroorzaakt pijn en kan zelfs beschadiging van de huid geven.

TransiveinOm de spuitbehandeling zo efficiënt mogelijk te maken, maken we gebruik van een doorlichtingsysteem: transivein.
Hierbij wordt licht op de huid geplaatst, in een wat verduisterde omgeving. De aders zijn dan goed zichtbaar en kunnen correct ingespoten worden. Na een sessie sclerotherapie moeten de behandelde aders goed gecomprimeerd worden: dit om de vorming van stolsels in de vene te voorkomen. De vorming van bloedklonters in de behandelde aders kan aanleiding geven tot pigmentvlekken op de huid, lokaal pijn en eventueel recanalisaties d.w.z. het zich opnieuw openen van de behandelde ader. Om deze redenen moet die klontervorming zo goed mogelijk voorkomen worden. Indien deze toch optreedt wordt er best behandeld met evacuatie van de stolsels (door punctie of kleine incisie).

CompressieEen compressie bestaat uit het aanleggen van lokaal drukkende kompressen of het dragen van goede steunkousen (klasse 2) of dauerbindes.
Dikwijls zijn er meerdere sessies sclerotherapie nodig om het gewenste resultaat te bekomen.
Sinds enkele jaren wordt er een mengsel van sclerosans en lucht gebruikt. Door de aetoxysclerol met lucht te mengen bekomen we een visceuze schuimsuspensie. Het gebruik van schuim is 3 maal zo efficiënt als aetoxysclerol alleen. Hierdoor kunnen ook dikkere of dieper gelegen aders behandeld worden met sclerotherapie. Soms moeten ze onder echografische controle aangeprikt worden, dan spreekt men van echogeleide schuimsclerose. Deze techniek wordt ook gebruikt voor de behandeling van reflux in de vena safena(zie hoger).

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.