Wat zijn spataders?

Spataders zijn onderhuidse, kronkelige uitgezette aders waarvan de kleppen niet meer sluiten. 

Spatader

Deze aders kunnen het bloed niet meer gestroomlijnd naar het hart pompen, waardoor het bloed in de onderste ledematen blijft staan. Dit leidt tot een verhoogde druk in de aders waardoor nog meer kleppen worden beschadigd en gaan lekken. Hierdoor worden de spataders steeds erger. Spataders zijn een veelvoorkomende aandoening: ruim 20 % van de mannen en 30 % van de vrouwen hebben spataders.

Figuur: voorbeeld van een spatader.

Ontstaan van spataders

Om beter te begrijpen hoe spataders ontstaan, moet je eerst ook de anatomie erachter begrijpen. We leggen je kort uit hoe onze bloedcirculatie in elkaar zit en wat ertoe leidt dat een spatader ontstaat. En ook al heb je weinig invloed op uitlokkende factoren, we geven je toch enkele tips om de risico’s te beperken. 
Bekijk hoe spataders ontstaan

Oorzaken, symptomen en risico’s

Wat zorgt ervoor dat spataders ontstaan? En hoe kan je ze herkennen? We geven meer uitleg over de meest voorkomende oorzaken die spataders kunnen uitlokken en de symptomen die erbij horen. Tot slot gaan we ook wat dieper in op de risico’s die ontstaan wanneer spataders niet tijdig behandeld worden. 
Ontdek de oorzaken, symptomen en risico’s van spataders
 

Op zoek naar meer informatie over spataders? Dat vind je in het boek ‘Alles over spataders en trombose’, van Dr. Marc Vuylsteke.