Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling bestaat er in eerste instantie in om de risicofactoren te vermijden:

  1. Voldoende bewegen: wandelen is ideaal, dit verhoogt de veneuze terugstroom door activatie van de spierpomp in de kuit en de voetzool. Langdurig rechtstaan of zitten moet vermeden worden omdat het de veneuze insufficiëntie in de hand werkt. Bij lange reizen met de wagen, het vliegtuig of de trein moet men af en toe rechtstaan en enkele minuten stappen om de veneuze bloedstroom terug op gang te brengen. Het kan nuttig zijn om steunkousen te dragen in dergelijke situaties.
  2. Bestrijdt constipatie en overgewicht: vezelrijk dieet, veel drinken en beperkte vetinname bestrijden zowel constipatie als overgewicht. Door overgewicht stijgt de druk op de aders, dit kan ook oedeem uitlokken.
  3. Rookstop is uiteraard aangewezen. Roken heeft voornamelijk een beschadigend effect op de slagaders, maar ook, in mindere mate en voornamelijk bij mannen, op de aders.
  4. Het is niet bewezen dat het preventief dragen van steunkousen de progressie van spatadervorming kan afremmen. Het heeft in ieder geval een gustig effect op de symptonen zoals era een zwaartegevoel en pijn in de benen. Het is daarom zeker aan te raden steunkousen te dragen door mensen met een staand beroep. Ook tijdens een zwangerschap kan dit zeer belangrijk zijn. Rusten met het been in hoogstand zal ook de zwelling verminderen.
  5. Bepaalde medicijnen kunnen de symptomen van spataders onderdrukken: vb Daflon, Mediaven forte, Venoruton en analogen. Deze medicatie zal echter geen definitieve oplossing bieden.
Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.