Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Behandeling

BehandelingIndicaties

Wanneer moeten spataders of varices behandeld worden? Onbehandeld zullen de spataders steeds verder uitbreiden en op een bepaald ogenblik onomkeerbare schade berokkenen aan de huid en de onderhuid van het betreffende lidmaat. Die evolutie kan snel gaan, maar ook soms lang stabiel blijven. Zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren spelen hierbij een rol. Indien er symptomen van veneuze insufficientie aanwezig zijn bestaat er een indicatie om de varices te behandelen.

In 80% van de gevallen is het de onderhuidse ader (vena safena magna) die loopt van de binnenzijde van de knie via de dij tot aan de lies, die aangetast is: die ader pompt normaal het bloed tegen de zwaartekracht in naar boven, tot aan de lies waar hij verbinding maakt met een diepe ader. Als de kleppen van die ader niet meer sluiten krijgen we terugstroom van bloed. Er ontstaat een stuwing van de andere kleinere aders die via die grotere ader draineren. Een gelijkaardige ader ter hoogte van de kuit tot de kniekuil kan eenzelfde probleem geven, doch dit is minder frequent.
Een van de behandelingsprincipes is om die reflux of terugstroom in die aders te elimineren.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.