Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Mediastinoscopie

Een mediastinoscopie is een o­nderzoek van de ruimte tussen de 2 longen. In deze ruimte (achter het borstbeen gelegen) bevinden zich de luchtpijp (om lucht naar de longen door te geven), de slokdarm, grotere bloedvaten en o­nderaan het hart. Rond en tussen deze structuren zijn er netwerken van lymfevaten en lymfeklieren. Bij bepaalde ziekten kunnen deze lymfeklieren vergroot zijn. Dit kan bij sommige bloedziekten of bij gezwellen van de longen, ook longinfecties kunnen vergrote lymfeklieren veroorzaken. Om een exacte diagnose te stellen is het dan ook soms nodig om biopsies (stukjes weefsel ) van die lymfeklieren te nemen. Het kan bepalend zijn voor de verdere behandeling: uit het resultaat van de mediastinoscopie kan beslist worden of een longoperatie nuttig kan zijn of dat er beter medicatie en/of bestraling opgestart wordt.

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen o­nder algemene narcose. Voor deze ingreep dient een kleine incisie gemaakt te worden net boven het borstbeen zodat de ruimte tussen de longen met een camera o­nderzocht wordt. Van de lymfeklieren worden met een tangetje stukjes weefsel genomen. Deze worden dan opgestuurd naar het labo (anatomopathologie) voor verder o­nderzoek.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.