Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thrombose kliniek

Angiojet

Een diepe veneuze trombose wordt in de regel behandeld met bloedverdunners, compressiekousen en bewegen. De bedoeling hiervan is om de uitbreiding van de stolselvorming tegen te gaan. Na verloop van tijd worden die stolsels ook door het lichaam afgebroken. Dit proces neemt echter vele maanden in beslag. Maar ondertussen kunnen door het samengaand ontstekingsproces in de aderwand de kleppen kapot gaan of kan er zich littekenweefsel vormen in de ader. Een blijvende belemmering van de bloedstroom in de betrokken ader kan het gevolg zijn. Dit is wat we een posttrombotisch syndroom noemen. 
Om dit te voorkomen kan het nuttig zijn om die klonters zo snel mogelijk op te lossen. In het bijzonder bij de grotere aders in de onderbuik, omdat dit grote aders zijn die normaal een gigantisch bloed debiet dienen te verwerken. 
Om deze reden worden patiënten met een trombose in de onderbuiksader (iliacale vene) soms behandeld met cathetergeleide trombolyse. Dit is een geleerd woord om te zeggen dat stolsels opgelost worden door medicatie via een catheter rechtstreeks in die bloedklonters te spuiten. 
Dit proces kan enkele dagen in beslag nemen. 
Een nieuwe methode om die  thrombosen te behandelen is het mechanisch oplossen van de stolsels. Angiojet is een systeem waarbij er een catheter in de betrokken ader wordt gebracht. Dan wordt er aan de tip van die catheter onder hoge druk vocht en klonter-oplossende medicatie in de stolsels gespoten. Gelijkertijd worden de gefragmenteerde stolsels opgezogen. Gebruik makend van Angiojet, kan de trombose in een paar uur tijd volledig opgelost worden. In vergelijking met ‘catheter geleide thrombolyse’ wordt er veel minder stolsel oplossende medicatie gebruikt, wat het risico op bloedingen significant vermindert. Het oplossen gaat ook beduidend sneller. Op deze manier kan de patiënt snel en veilig behandeld worden. Het risico op het ontwikkelen van een post-thrombotisch syndroom wordt hiermee significant verminderd.
Sinds begin 2018 is er zo’n Angiojet systeem beschikbaar in het Sint-Andriesziekenhuis te Tielt.

Angiojet

Angiojet

 

Angiojet

 

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.