Proctologische problemen

Alles omtrent de pathologie van de endeldarm en aars wordt onderzocht en behandeld binnen de proctologie. 

Anale wratten

Condylomata accuminata of anale wratten zijn goedaardige tumoren die veroorzaakt worden door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het behoort tot de groep van de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en houdt dus in dat ook de partner(s) van de patiënt dienen onderzocht te worden. 

Het probleem presenteert zich als een gelokaliseerd wratachtig gezwelletje aan de geslachtsdelen en de aarsregio. Gezien conservatieve maatregelen zoals wartec en aldara geen oplossing voor het probleem met de klachten hebben gegeven, is een korte opname voor heelkundige behandeling nodig.

Anale kloven

Een chronische anale fissuur of aarskloof ontstaat wanneer een acute kloof niet heelt. Deze bestaat uit een defect van het anoderm. 

De fissuur geeft klachten van hevige anale pijn bij ontlasting. Er kan ook rood bloedverlies mee gepaard gaan. 

De meeste kloven liggen op de achterste middenlijn van het anoderm. Gezien conservatieve maatregelen zoals dieet, medicatie, inspuitingen en dergelijke geen oplossing voor het probleem met de klachten hebben gegeven, is een heelkundige ingreep nodig.

Anale fistel / abces

Anorectale fistels en abcessen vormen veelal één probleem. Slechts in 5 % is er bij een abcedatie geen fistel aanwezig. 

Ze ontstaan door een ontsteking van intra-anale klieren of door infecties van de huidaanhangsels zoals zweetklieren of haarfollikels. Deze abcessen kunnen aanleiding geven tot verbindingen tussen het anale kanaal/de endeldarm en de huid. In dit geval spreekt men van een fistel

De behandeling van een anorectale ontsteking met of zonder fistel is altijd heelkundig.

Speen of hemorroïden

Hemorroïden of speen zijn aderlijke uitzettingen in het anale kanaal met een inwendige en uitwendige component. Zij kunnen klachten geven van:

  • rood bloedverlies;
  • lokale druk;
  • prolapsgevoel;
  • jeuk.


Bij complicatie van trombose (klontering) kan er pijn en zwelling optreden. 

Wanneer conservatieve maatregelen zoals een dieet, medicatie of doorspuiten geen oplossing geven en de klachten niet afname, is een heelkundige behandeling met korte opname nodig.