Sinds enkele weken hebben we op de dienst vaatheelkunde een nieuw toestel ter beschikking: ‘Intra-vasculaire lithotripsy’ of IVL genaamd. Hiermee kunnen we sterk gecalcifieërde plaques in een slagaderwand behandelen.
Intravasculaire lithotripsy
Sterk gecalcifieërde plaques in de vaatwand zijn een belangrijke uitdaging. Na ballondilatatie van de stenosen krijg je dikwijls ofwel snel recoil (terugdichtvallen) of dissectie (scheurtjes) in de vaatwand. Dit laatste resulteert in littekenvorming of intimahyperplasie. Om een arterie met zo’n verkalkte letsels na ballondilatatie open te houden wordt er meestel een stent geplaatst. Het probleem is dat we niet op alle plaatsen stents kunnen plaatsen. Zeker ter hoogte van een gewricht, zoals de lies of de knie, is het niet aangewezen een stent te plaatsen. Bij het buigen van het been buigen uiteraard ook de slagaders. Om deze reden is het plaatsen van een stent ter hoogte van de art femoral communis of poplitea niet aangewezen. Stents zijn niet flexibel genoeg en zorgen voor irritatie van de vaatwand, hetgeen ook weer littekenvorming induceert.
IVL kan een oplossing bieden voor dit probleem. Met deze techniek kunnen we de sterk verkalkte plaques verbrijzelen. Dit gebeurt via een balloncatheter die in het bloedvat geplaatst wordt. Op de plaats van de verkalkte plaque wordt die opgeblazen zodat er nauw contact ontstaat tussen die ballon en de gecalcifieërde plaque in de slagaderwand. Sensoren in die ballon worden geactiveerd en zenden intralumineel drukgolven uit die opgenomen worden in de vaatwand. Op deze manier worden de plaques zacht gemaakt. In een tweede tijd wordt de plaque nog met een hogedruk ballon nagedilateerd. Het voordeel van deze techniek is dat het endotheel intact blijft, dus de wand niet trombogeen wordt en de kans op embolisaties minimaal is. Ook lokale littekenvorming (intimahyperplasie) zou minder voorkomen. Sterk verkalkte stenosen in de art poplitea kunnen op deze manier behandeld worden zonder de noodzaak een stent te plaatsen. Met deze techniek beogen we een betere patency (het open blijven) van stenosen arterieel na endovasculaire behandeling. We zijn bij de eerste centra in ons land om deze techniek routinematig te gaan toepassen.