Frisse kaastaartjes met frambozencoulis

Geniet van deze overheerlijke magere kaastaartjes als gezond alternatief voor een traditionele kaastaart. Deze kaastaartjes zijn het ideale tussendoortje op een warme zomerdag!

Tip! 

Probeer dagelijks 3 tussendoortjes te nemen.
Kies het liefst voor 2 eiwitrijke tussendoortjes en 1 stuk fruit per dag.

Ingrediƫnten voor 10-12 vormpjes (of 1 grote taartvorm)

Voor het deeg: vers gistdeeg of een kant-en-klaar kruimeldeeg

  • 200g volkoren bloem voor patisserie
  • 60g (plantaardig) bereidingsvet (+10g om de vorm(pjes) mee in te vetten)
  • 10g verse gist
  • 4 eetlepels magere melk
  • 1 ei

Kaasvulling

  • ½ eidooier 
  • 250g magere platte kaas
  • 7 à 10 druppeltjes vanille essence
  • 1 afgestreken eetlepel volkoren tarwebloem
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • 1 eiwit
  • 1 koffielepel zoetstof, kristalkorrel (Canderel® Sugarly)

Voor de frambozencoulis

  • 60g (diepvries) frambozen

Benodigdheden

  • Kleine taartvormpjes of 1 grote vorm
  • Bakbonen of gedroogde peulvruchten
  • Voorverwarmde heteluchtoven op 200°C

Werkwijze

  • Maak een gistdeeg op de klassieke wijze:
    • Meng de gist met 2 eetlepels lauwe melk.
    • Laat dit mengsel gedurende 10 minuten staan op een lauwe plaats.
    • Zeef de bloem en maak een kuiltje in de bloem.
    • Voeg een losgeklopt ei bij de aangemengde gist.
    • Voeg het gistmengsel toe in het gemaakte kuiltje en maak hierbij een roerende beweging. Het is de bedoeling dat door de roerende beweging de bloem geleidelijk wordt toegevoegd aan het mengsel.
    • Voeg geleidelijk de rest van de lauwe vloeistof toe.
    • Kneed, rek en sla het deeg tot dit soepel, elastisch en niet meer plakkerig is.
  • Dek af met een keukenhanddoek en laat 25 minuten op een tochtvrije, warme plaats rijzen.
     
  • Bestrijk kleine taartvormpjes met vetstof. 
  • Rol het deeg zeer dun uit en bekleed de taartvormpjes ermee.  
  • Doorprik de deegbodem en bak 10 minuten blind (met bakbonen of gedroogde peulvruchten) op 200°C in een heteluchtoven.
  • Bereid ondertussen de kaasvulling: 
    • Meng eierdooier, witte kaas, enkele druppels vanille-essence bloem en melk.
    • Klop het eiwit stijf en spatel door het kaasmengsel samen met de zoetstof. 
    • Giet de vulling in de voorgebakken taartvormpjes.
  • Bak de taartjes gedurende 20 tot 30 minuutjes op 200°C in een heteluchtoven.
  • Haal de taartjes uit de vorm en laat deze afkoelen op een taartrooster.
     
  • Maak ondertussen de frambozencoulis:
    • Kook de frambozen met eventueel 1 koffielepel zoetstof (zoals Canderel® Sugarly) en een scheutje water in een steelpannetje tot moes.
    • Haal het mengsel door een zeef en laat afkoelen. 
  • Werk de taartjes af met de frambozencoulis.

Tips voor variatie!

  • Werk de taartjes met wat schijfjes appel. 
  • Vermeng wat (suikervrije) abrikozen confituur doorheen het kaasmengsel.
Terug naar overzicht