Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thrombose kliniek

Diepe veneuze thrombose

Als de thrombose ontstaat in de de diepe aders spreekt men van een diepe veneuze trombose. Meestal ontstaan die in de onderste ledematen. De symptomen bestaan uit plotse zwelling van het getroffen lidmaat, samen met pijn en soms blauwverkleuring. Ook stappen kan moeilijk zijn. De trombose kan ontstaan ter hoogte van de kuit, de dij of zelfs uitbreiden naar de onderbuik toe. Hoe hoger die thrombus komt, hoe ernstiger. Bij hoge thromboses (dij en onderbuik) kunnen meer symptomen optreden zoals meer zwelling en pijn. Dit kan zelfs een dringende hospitalisatie noodzakelijk maken.

De behandeling van een diepe veneuze trombose bestaat eerst uit het ontstollen van het bloed. Dit kan door het geven van spuitjes (Clexane, Fraxiparine, Innohep of andere). Nadien wordt dan overgeschakeld op tabletten (type Marcoumar, Marevan of Sintrom) en dit voor een periode van minstens 3 maanden.  Het nadeel van die manier van ontstollen is dat er regelmatig een bloedname dient te gebeuren om de antistolling te controleren en zonodig de dosis van de medicatie aan te passen.  Thans is er ook nieuwe medicatie dat als alternatief voor die laatste gebruikt kan worden. Hierbij moeten die controle bloednames niet gebeuren. Deze medicaties behoren tot de groep van NOAC (nieuwe orale anticoagulantia). Voorbeelden zijn Xarelto, Pradaxa, Eliquis en nog andere.

Naast het ontstollen van het bloed is het belangrijk dat de patient goed in beweging blijft en tevens strakke steunkousen draagt (compressieklasse 2-3).

Indien de thrombus zich uitbreidt onder de liesboog naar de onderbuik toe, kan het soms geïndiceerd zijn om die stolsels te proberen op te lossen. Hiervoor wordt een catheter in die ader gebracht en medicatie rechtstreeks in de thrombus gespoten. Hier spreekt men van “cathetergeleide thrombolyse”. Zo’n behandeling gebeurt best op een afdeling intensieve zorgen. Het risico van zo’n behandeling is uiteraard het ontstaan van bloedingen.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.