Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thrombose kliniek

Wat is een thrombose?

Een van de functies van het bloed dat door de bloedvaten stroomt, is het transporteren van voeding en zuurstof naar de organen, spieren en andere weefsels. Bij kwetsuur van die bloedvaten ontstaat een bloeding. Om leegbloeden te voorkomen bestaat het mechanisme van bloedstolling.  Door activatie van bloedplaatjes en meerdere andere stollingsfactoren in het bloed kan er een stolsel gevormd worden. Zo’n stolsels kunnen dan het beschadigd bloedvat afsluiten om verder bloedverlies te voorkomen. Thrombose is het ontstaan van een stolsel in een bloedvat. Dit kan in een slagader of een ader zijn, in de oppervlakkige aders of de diep gelegen aders. Afhankelijk van de locatie en de uitgebreidheid van die trombose kunnen er bepaalde symptomen en verwikkelingen uitgelokt worden.

Het bloed in de bloedvaten kan gaan stollen in bepaalde omstandigheden: bij beschadiging van de bloedvatwand, bij te trage bloedflow(stase) of bij afwijkingen in de stollingsproducten. Bij deze laatste oorzaak kan het gaan om abnormaal  gemakkelijk stollen. Bij bepaalde afwijkingen van de stollingsproducten wordt er van ‘thrombofilie’ gesproken.

Als de thrombose in een slagader gebeurt, wordt , afhankelijk van de locatie waar dit gebeurt, een zone in het lichaam zonder of met minder bloedvoorziening geconfronteerd.  Als dit vb in de hersenen gebeurt zal een zone hersenweefsel zuurstoftekort vertonen of eventueel zelfs afsterven. Als resultaat daarvan kan een bepaalde lichaamsfunctie, bestuurd door die hersenzone uitvallen. Zo kan een patient vb spraakstoornissen vertonen of verlamd worden. Als die trombose optreedt in een slagader van de  ledematen kan de patient problemen krijgen om te stappen, maar ook pijn en spontane wonden kunnen ontstaan. Bij het ontstaan van een trombose in een onderhuidse ader spreekt men van een oppervlakkige thromboflebitis, in een diepe ader gaat het over een diep veneuze trombose.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.