Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Thoracoscopie

Een thoracoscopie is een kijkoperatie waarbij met een camera de holte tussen de longen en de borstkas geinspecteerd wordt. Zijdelinks dienen twee of drie kleine openingen gemaakt te worden en tussen de ribben wordt een toegang gemaakt naar de longen. De patient moet hiervoor o­nder volledige narcose gebracht worden. Om de virtuele ruimte tussen de longen en de borstkas voldoende groot te maken om in te werken laten we één long platvallen. De patient wordt beademd op 1 long. Een thoracoscopie kan gebeuren om een diagnose te stellen: vb door biopsies van longweefsel of longvlies te nemen, vocht af te nemen voor o­nderzoek….

Ook bepaalde behandelingen kunnen gebeuren met thoracoscopie: de behandeling van een klaplong, het droogleggen van steeds terugkomende vochtopstapelingen, het wegnemen van kleine aan de rand van de long gelegen tumoren.

 
Schematische voorstelling van een klaplong

 

Op het einde van de ingreep wordt er een drain geplaatst die lucht en vocht uit de longholte afzuigt. Deze wordt verbonden met een opvangbak met waterkolom.

 

Zie brochure: SAT Talcage

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.