Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Longoperaties: VATS (video-assisted thoracoscopic surgery)

Om longoperaties te kunnen uitvoeren moet er een opening gemaakt worden in de borstkas. Hiervoor wordt een incisie gemaakt zijdelinks tussen de ribben door. Er wordt geopereerd o­nder algemene narcose. Meer en meer worden deze ingrepen ook via kijkoperatie verricht (VATS lobectomie).

Vaak wordt voor de operatie een smalle catheter in de rug aangebracht, waardoor er tijdens en na de operatie continu pijnstillende medicatie kan worden gegeven (epidurale pijnpomp). Deze blijft dan enkele dagen na de ingreep aanwezig.

Dikwijls moet er een stuk long verwijderd worden(omwille van een gezwel of een andere reden). De rechter long bestaat uit drie kwabben, de linker long uit twee kwabben. Als er één van die kwabben verwijderd wordt spreekt men van een lobectomie, als een long volledig weggenomen wordt gaat het over een pneumonectomie. Soms kunnen we o­ns beperken tot een klein stukje long: een segmentectomie.

Op het einde van de operatie worden er één of twee drains geplaatst om het wondvocht en lucht af te laten. Na enkele dagen kunnen die normaal gezien verwijderd worden.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.