Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Thorax

Wat is Thoraxchirurgie?

Thoraxchirurgie is de heelkunde van de borstkas.

Het omvat operaties van de thoraxwand (ribben,spieren, longvlies), alsook van de longen , mediastinum (ruimte tussen de rechter en linker long) en het hart.
In o­ns ziekenhuis worden er geen open hartoperaties verricht, daarom volgt hierover geen verdere uitleg.

De longen

De functie van de longen bestaat erin om het bloed te voorzien van zuurstof. Er is dus een intense uitwisseling van lucht (aangevoerd via de luchtpijp en zijn vele vertakkingen) en zuurstofarm bloed, aangevoerd door de pompfunctie van het hart (kleine bloedsomloop).
Er zijn twee longen (links en rechts) die beide een thoraxholte opvullen; de rechter long bestaat uit 3 kwabben en de linker long uit 2 kwabben. Tussen beide longen ligt het mediastinum , dat meerdere grote bloedvaten bevat alsookde thymus, luchtpijp, slokdarm en veel klierweefsel. O­nderaan in het mediastinum bevindt zich het hart.
Rondom de longen en aan de binnenzijde van de borstkas bevinden zich de longvliezen, ook pleurabladen genoemd. Tussen deze vliezen heerst een negatieve druk, waardoor de longen uitzetten. Bij de ademhaling (uitzetten van de borstkas en bewegen van diafragma) gaan de longen uitzetten om lucht aan te zuigen, en nadien weer uit te blazen.
Deze ademhaling wordt door het zenuwstelsel geregeld.

 

Longoperaties

Bij longoperaties worden er stukken van de long weggenomen. Bij normale longen heeft dit geen functionele weerslag, daar de longen voldoende capaciteit hebben, met andere woorden, normaal kan er best wel een stukje gemist worden, doch bij zieke longen kan dit een probleem zijn (vb mensen met chronische longaandoeningen als emfyseem of chronische bronchitis). Om deze reden wordt er voor een eventuele longoperatie altijd eerst een volledig longfunctieonderzoek verricht.

Bij ons team kun je als patiënt terecht voor:

  1. mediastinoscopie: kijkoperatie achter het borstbeen
  2. thoracoscopie: kijkoperatie in de borstkas
  3. longoperaties
Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.