Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Occlusief vaatlijden of atherosclerose

Atherosclerose of slagaderverkalking is de meest voorkomende ziekte van de slagaders : door beschadiging van de bloedvatwand o­ntstaan er vernauwingen (stenosen) of verstoppingen (occlusie) van het bloedvat, ook wel arterie genoemd. Door de verminderde doorstroming naar het betreffende lidmaat, o­ntstaan er symptomen. De voornaamste oorzaken van aantasting van de slagaders zijn: roken, hoge leeftijd, hypertensie (hoge bloeddruk) , diabetes, hoge cholesterolwaarde in het bloed, weinig beweging en familiale belasting .

1) Thv de slagaders in de benen

Iatherosclerose in de benenn eerste instantie o­ntstaat er een vermoeidheid in het aangetaste been bij het stappen, die bij aanhoudende inspanning dwingt tot stilstaan : claudicatio intermittens of intermittent hinken, ook etalageziekte genaamd. Deze pijn kan typisch voorkomen in de kuiten, maar ook in de dijen. Door een poosje te rusten (typische voor een etalage) verdwijnen de klachten. De afstand die kan afgelegd worden (loopafstand) geeft de ernst van de aantasting weer.

Als de arteriële insufficiëntie (de slechte doorstroming) voldoende ernstig is, o­ntstaat er pijn in rust, los van elke inspanning, en dit meestal ‘s nachts. Die pijn wordt milder door het been te laten afhangen. Ook gevoelsstoornissen kunnen o­ntstaan in een aangetast lidmaat.

In een ver gevorderd stadium o­ntstaan er wonden, die pijnlijk zijn en heel moeilijk genezen. Dit na een banaal trauma of spontaan, doordat de lokale doorbloeding zo minimaal geworden is, dat er o­nvoldoende zuurstof en voedingstoffen kunnen aangevoerd worden, nodig voor het in stand houden van de weefsels.

Onbehandeld gaan die weefsels verder afsterven en worden de meest aangetaste plaatsen zwart (necrose).

Op niveau van de bekkenslagaders kunnen vernauwingen pijn geven in de dijspieren bij stappen, maar ook erectiestoornissen teweegbrengen.
Op niveau van de nierslagaders ziet men chronische nierinsufficiëntie optreden of ook oncontroleerbare hoge bloeddruk (regelmechaniscme bloeddruk in de nieren)

2) Thv de slagaders in de hals: carotis

Ct beeld carotisvernauwingVernauwingen of eventueel verstoppingen van de halsslagaders (carotiden) verlopen vaak asymptomatisch. Echter op de plaats van de vernauwing is de wand verkalkt en is de inwendige bekleding van de slagader beschadigd. Vanuit deze beschadigde binnenwand kunnen kleine fragmentjes loskomen en met de bloedstroom mee in de hersenen terecht komen. Als dit fragment een slagader in de hersenen volledig afsluit dan heeft dit tot gevolg dat een deel van de hersenen zonder bloedvoorziening komt te zitten en dus niet meer functioneert. Dit is wat met een hersentrombose of herseninfarct noemt. Het kan gaan van verlamming van een lidmaat, spraaktstoornissen, leesstoornissen, of andere uitval….
Soms zijn die letsels van voorbijgaande aard, maar soms zijn die ook blijvend.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.