Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Thoracovasculaire heelkunde

Arterieel vaatlijden

Slagaderverkalking of atherosclerose

Slagaderverkalking (atherosclerose) is het ziektebeeld waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet waardoor de slagaders hierdoor nauwer en minder elastisch worden. Dit leidt tot een belemmering van de bloedvoorziening. In geval van vernauwing spreekt men over stenose. In geval van volledige afsluiting spreekt men over een occlusie. In de uiterste gevallen kan dit leiden tot afsterven van weefsel (gangreen).
Komt de doorbloeding van de onderste ledematen in het gedrang, dan spreekt men van etalagebenen (claudicatio intermittens).
Ook de bloedvaten van nieren (hypertensie, nierinsufficiëntie), hart (infarct) en hersenen (beroerte) kunnen door atherosclerose aangetast worden.

atherosclerose
Opbouw atherosclerose

Risicofactoren

Atherosclerose is een normaal verouderingsproces en komt nagenoeg bij iedereen voor. Toch zijn er bepaalde risicofactoren welke het proces kunnen versnellen: roken, hoge bloeddruk, teveel cholesterol, overgewicht, diabetes mellitus en te weinig lichaamsbeweging. Deze factoren moeten behandeld worden, al dan niet met medicatie.

Thrombose – embolie

Een thrombose ontstaat wanneer er zich een bloedklonter vormt thv het vernauwde en beschadigde bloedvat = occlusief vaatlijden. Bij een embolie is er een plotselinge afsluiting van een bloedvat,  tgv een met de bloedstroom meegesleepte bloedklonter, welke van een andere plaats in het lichaam afkomstig is. Secundair aan deze occlusie kan het daarachter liggend weefsel afsterven.


Toch kunnen er ipv vernauwingen verbredingen optreden bij aangetaste bloedvaten. In dit geval spreken we van een aneurysma. Dit kan barsten en een slagaderlijke bloeding teweegbrengen. Ook kan zo’n aneurysma een bron zijn van bloedklontervorming welke dan elders in het lichaam een embool kan geven met plotse afsluiting van een slagader en bijgevolg zuurstoftekort in het weefsel, bv in het hart infarct, in een been gangreneuze wonden.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.