Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Wat zijn spataders?

SpatadersSpataders zijn onderhuids gelegen aders die uitgezet en kronkelig zijn ten gevolge van  kleppen in de aders die beschadigd zijn. Aders draineren het bloed uit het been  tegen de zwaartekracht in naar het hart toe. Soms kan er een klep  beschadigd worden en niet meer sluiten. Belangrijke oorzaken zijn erfelijkheid, zwangerschappen, overgewicht, staand of zittend beroep, roken, gebrek aan beweging... Als die kleppen bij oppervlakkige aders niet meer sluiten, kan het bloed onvoldoende weggepompt worden, kunnen die aders gaan uitzetten en aldus ontstaan spataders.

KniekuilIn 80% van de gevallen ontstaat er een terugstroom van bloed in een onderhuids gelegen ader aan de binnenkant van de dij, vanaf de lies tot aan de binnenzijde van de knie of nog lager tot aan de enkel. Deze ader slaagt er niet meer in om het bloed weg te pompen en gaat tengevolge van de stuwing uitzetten. Ook zijtakken van die ader komen onder druk te staan en vormen kronkelige onderhuidse knobbels. Deze onregelmatige aders worden spataders genoemd. Soms kunnen ze ontstaan  zonder connectie met die onderhuidse hoofdader, of tengevolge van een niet sluitende klep in de kniekuil of op een andere plaats in het been.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.