Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Klassieke heelkundige behandeling van spataders

Bij een klassieke heelkundige behandeling wordt gepoogd om de reflux, en dus de veneuze stuwing, in aders te elimineren door chirurgisch de aders met kapotte kleppen te onderbinden en/of te verwijderen. Afhankelijk van de anatomische oorzaak van de spataders wordt de strategie bepaald. Hiervoor is het belangrijk dat er voor elke operatie eerst een gedetailleerd echografisch onderzoek gebeurd met opsporen van de niet meer sluitende kleppen. Deze afwijkende bloedstroom (reflux) wordt met een stift op de huid aangeduid. Zo bekomen we een duplex-mapping.

RefluxBij de chirurgische ingreep wordt de refluerende hoofdader onderbonden ter hoogte van de verbinding met de diepe ader, alsook de daar uitmondende zijtakken, dit is een ‘crossectomie’. Hiervoor dient een incisie gemaakt te worden ter hoogte van de lies of de kniekuil. In meer dan 80% van de gevallen is de cross (kluwen- samenvloeien van aders) in de lies aangetast (= reflux of terugstroom) en dienen deze takken onderbonden te worden. Aansluitend wordt er een katheter in de vena safena opgeschoven, en lager op het been via een aparte incisie naar buiten gebracht. Vervolgens wordt de ader inverterend uit het been getrokken. Dit maneuver wordt ook ‘stripping’ genoemd.

FlebectomieResterende spataders worden aansluitend via enkele kleine incisies naar buiten getrokken en verwijderd (flebectomie). Postoperatief dienen de patiënten gedurende minstens 6 weken steunkousen (klasse 2!) te dragen en zo snel mogelijk te mobiliseren.
Deze operatie was de gouden standaard behandeling van spataders gedurende vele decennia.
De resultaten zijn echter niet altijd optimaal: dikwijls ontstaat er een pijnlijke zwelling (hematoomvorming) over het strippingtraject, zenuwpijnen, een werkongeschiktheid van 4 tot 6 weken, en een recidief spatadervorming in 40% van de behandelde patiënten na 5 jaar.
Om deze redenen wordt deze techniek verlaten.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.