Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Historiek

Spataders zijn een veel voorkomende aandoening die een duidelijke negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Onbehandeld is er een trage progressie van de aandoening die op lange termijn toch belangrijke complicaties kan veroorzaken zoals huidverkleuring en -verdikking, jeuk, eczema, pijn, zwaartegevoel in de benen, rusteloze benen, spontane bloedingen, flebitis en in zeldzame gevallen longembolen. Een belangrijke en pijnlijke evolutie is het ontstaan van open beenwonden (ook ulcus genaamd).

Tot voor enkele jaren werden deze spataders behandeld door middel van stripping (= uittrekken van de aders). Gezien de slechte resultaten van die techniek (40% recidief na 5 jaar) en postoperatieve pijn en ongemakken, wordt deze techniek meer en meer vervangen door nieuwe ‘endoveneuse’ technieken.

Er zijn drie belangrijke endoveneuse technieken:

  1. Opspuiten van schuim (schuimsclerose)
  2. Radiofrekwentie (VNUS-Closure)
  3. Endolaser.

De endolaser behandeling is de meest populaire techniek; de resultaten zijn identiek als bij de radiofrekwentie doch de endolaser is veel goedkoper. Schuimsclerose is goed voor behandeling van aders met een kleinere diameter. Een nadeel van deze schuiminjecties zijn de huidpigmentaties en mogelijkse neurologische neveneffecten.

De eerste endolaserbehandeling werd verricht door de Spaanse fleboloog Carlos Boné in 1999. Meerdere jaren bleef de techniek in een experimentele fase, doch sinds 2002 brak de techniek door in Europa. Sinds februari 2003 wordt in het sint-Andries ziekenhuis te Tielt (als eerste in de België) de techniek routinematig gebruikt. Al meer dan 5000 patiënten werden op deze manier behandeld en hiermee is het Sint-Andries ziekenhuis een van de koplopers in Europa. Gedurende de afgelopen jaren werd de techniek verder geoptimaliseerd en geperfectioneerd. Zo wordt er sinds juni 2006 gebruik gemaakt van een nieuwe laser (1500 nm diode laser-Intermedic) waarvan de gebruikte lichtenergie 5 tot 7 maal meer specifiek opgenomen wordt in de ader. Het gevolg hiervan is dat het gebruik van deze nieuwere lasergolflengte met duidelijk minder neveneffecten gepaard gaat in vergelijking met de vorige laser (980 nm laser). De reden van die goede resultaten zijn de meer selectieve energie absorptie door de zieke ader en dus minder beschadiging van de omgevende structuren.

In ons centrum werd er een nieuwe catheter ontwikkeld, dit in samenwerking met Tobrix, Waalre Nederland. Deze nieuwe ‘Tulp’ catheter voorkomt een aantal complicaties van de laserbehandeling (zoals ontstekingsreacties rond de ader) en vermindert duidelijk de postoperatieve pijn.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.