Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Spataderkliniek

Evolutie van spataders

wondenHet hebben van spataders is een frequente aandoening: het komt voor bij 15% van de mannen en 25% van de vrouwen. Ze veroorzaken een esthetisch hinder, alsook een zwaartegevoel in de benen. Andere symptomen zijn jeuk, lokaal eczema, pijn en stekingen over de aders, nachtelijke krampen en soms een rusteloos gevoel in het aangetaste been. In een verder stadium kan er zwelling ontstaan aan het enkelgewricht of het onderbeen.
Spataders evolueren traag verder en kunnen ook complicaties geven zoals huidverkleuring met pigmentvlekken (okerverkleuring) en ook huidverdikking. In een later stadium ontstaan er spontane wonden (meestal aan de binnenzijde van het onderbeen). Zo’n wonde, ook ulcus genaamd, kan heel pijnlijk zijn en geneest moeilijk.

thromboflebitisEen gevreesde complicatie is het ontstaan van een thromboflebitis. Dit is een ontsteking van een ader die gepaard gaat aan een stolselvorming in die ader. De meest frequente oorzaak van flebitis zijn spataders. Flebitis gaat gepaard met het onstaan van een harde onderhuids streng, die lokaal drukpijnlijk is en ook roodheid en zwelling van de omgevende huid en onderhuid veroorzaakt. In een aantal gevallen kan die oppervlakkige thromboflebitis zich uitbreiden naar de diepe aders wat dan een ‘diepe flebitis’ veroorzaakt. Dit is veel ernstiger en kan complicaties geven zoals longembolen of een blijvende zwelling van het been. Gelukkig is dit eerder zeldzaam.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.