Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Obesitaskliniek

Maagoverbrugging

MaagoverbruggingTechniek

Met de Gastric Bypass operatie wordt een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang gecreëerd. Het volume van de maag wordt herleid tot de grootte van een borrel glaasje met een volume van 15 tot 25 ml. De nieuwe kleine uitgang van de maag betekent dat de maag trager ledigt. De diameter van de nieuwe uitgang is o­ngeveer 12 mm. Door deze twee aanpassingen zal een kleine hoeveelheid voedsel snel een verzadigings- of volheidgevoel geven en bovendien gedurende een langere periode. 

Dit helpt je minder te eten en aldus te vermageren. Het voedsel komt via de kleine maaguitgang dadelijk in de dunne darm terecht en passeert de rest van de maag en de twaalfvingerige darm niet. De operatie wordt via een kijkoperatie uitgevoerd. Met behulp van hoog technologische materiaal( laparoscopische instrumenten) wordt in het bovenste gedeelte van de maag een nieuw klein maagreservoir gecreëerd. Dit nieuwe reservoir heeft geen doorgang meer met de rest van de maag. De dunne darm wordt opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. Via een smalle doorgang gaat het voedsel van de nieuwe maag dadelijk naar de dunne darm. De ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm wordt aldus overbrugd of ‘gebypassed’. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, 150 cm verder dan de verbinding van de nieuwe maag met de dunne darm.

Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat het maagsap, gal- en pancreassap met het voedsel kan worden vermengd pas 150 cm lager in de darm kanaal. Met andere woorden wordt gedurende de passage van het voedsel doorheen de eerste 150 cm geen opname van dit voedsel gebeurd. Dit is een evenwichtige constructie om te vermageren en zo normaal mogelijke vertering.

De complicaties

Er bestaan geen medische behandeling zonder een mogelijke complicatie. Om tot een behandeling over te gaan moet de risico van de ziekte duidelijk groter zijn dan de risico’s van de behandeling. In geval van obesitas is de risico’s van de ziekte vele malen hoger dan de risico’s van de ingreep. Gastric bypass operatie is een grote operatie en door de overgewicht is er een grotere kans op complicaties in vergelijking met iemand zonder overgewicht.

Sommige complicaties kunnen zich voordoen tijdens de operatie of in de periode o­nmiddellijk na de operatie tijdens de ziekenhuisopname. Uiteraard worden speciale maatregelen genomen om het risico op deze complicaties zo klein mogelijk te houden. Complicaties die de normale hospitalisatieduur verlengen zijn zeldzaam.

Het postoperatieve dieet

Het uiteindelijke doel van de ingreep bestaat erin dat men tijdens één maaltijd o­ngeveer de portie van een voorgerecht zal kunnen eten. 

Vitamines
Voor sommige patiënten is het aangewezen om een Vit B12 en/of een ijzer preparaat in te nemen. Dit word tijdens de regelmatige opvolging aan de hand van een bloedonderzoek gecontroleerd.

Algemene adviezen en mogelijke bijverschijnselen

 1. Lichaamsbeweging
  De eerste weken na o­ntslag zal er nog vermoeidheid gevoeld worden. De dagelijkse activiteiten kunnen geleidelijk hernomen worden.
  Heffen wordt best vermeden de eerste twee weken. Afhankelijk van beroep zal een werkonbekwaamheidsattest worden opgemaakt tussen 3 en 5 weken. Nadien is het van groot belang een gezonde lichaamsbeweging te hebben om het resultaat van de ingreep te optimaliseren. Door minder belasting komt men na verloop van tijd sowieso meer in beweging.
 2. Zwangerschap
  De ingreep staat een eventuele latere zwangerschap niet in de weg. Soms worden vrouwen zelfs meer vruchtbaar bij het vermageren. Zwangerschap moet worden vermeden tijdens de vermageringsfase (eerste 12-18 maanden na de ingreep). Bij eventuele zwangerschap is regelmatige inname van ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralensupplementen van nog groter belang.
 3. Alcohol
  Na de ingreep wordt alcohol sneller en beter opgenomen in de bloedbaan. Er dient rekening mee gehouden te worden dat indien men een voertuig dient te besturen het wettelijke maximum gehalte sneller wordt bereikt.
Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.