Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Obesitaskliniek

Maagbandje

Laparoscopische Gastric Banding

MaagbandEén van de heelkundige mogelijkheden waarop het probleem van de extreme obesitas kan aangepakt worden is door een 
‘maag-verkleinings-operatie’, waardoor de hoeveelheid voedsel welke per maaltijd kan worden ingenomen beperkt wordt. Deze chirurgische techniek wordt uitgevoerd d.m.v. laparoscopie. Bij deze operatie wordt er gebruik gemaakt van een siliconen band. Deze band wordt bovenaan om de maag geplaatst en gesloten via een ‘gesp-sluiting’, zonder dat de maag hierbij hoeft te worden ingesneden, of zonder dat een deel van de maag dient verwijderd te worden. Zo wordt de maag in twee delen verdeeld in de vorm van een zandloper.

De binnenzijde van de band bevindt zich een opblaasbare ballon. De band staat via een slangetje in verbinding met een klein reservoir dat wordt geplaatst in de buikwand. De ballon is opblaasbaar via het inspuiten van vloeistof in het reservoir, waardoor de doorgang naar de maag vernauwd wordt. De bedoeling hiervan is het tempo van gewichtsverlies aan te kunnen passen. De band zorgt voor een klein functioneel maagzaakje, maar ook voor een vertraagde doorgang van voedsel naar de rest van de maag. Er zal een snel verzadigingsgevoel ontstaan en het hongergevoel verdwijnt.

Omdat de maag op zich niet werd veranderd (alleen de toegang werd bemoeilijkt), is het altijd mogelijk om de maagband te verwijderen. Dit is overigens niet gewenst omdat dit altijd zal resulteren in een forse gewichtstoename.

De risico’s van de laparoscopische gastric banding

Bij deze operatie kunnen zich bepaalde verwikkelingen voordoen, zoals bij elke chirurgische ingreep.

Na het vertrek uit het ziekenhuis

De patiënt dient zich op regelmatige basis opnieuw aan te bieden voor post-operatieve controles. De frequentie wordt bepaald door de chirurg. De patiënten worden aangemoedigd om een lichte activiteit te hernemen, zodra zij het ziekenhuis hebben verlaten.
De post-operatieve pijn (na de operatie) is meestal licht, maar bij bepaalde patiënten is toch een anti-pijnmedicatie noodzakelijk.
Meestal zijn na de operatie geen specifieke geneesmiddelen nodig.
De chirurg zal zeggen wanneer de dagelijkse activiteiten mogen hernomen worden, en welke activiteiten moeten vermeden worden.

Wat mag men verwachten van de laparoscopische gastric Banding?

MaagbandStudies hebben aangetoond dat de meerderheid van de patiënten gemiddeld 40 – 50% verliezen van hun overgewicht (het aantal kilo’s boven het ideale lichaamsgewicht). Het is zeer belangrijk voor het succes van de ingreep dat de patiënt zelf actief meewerkt aan de gewichtsvermindering na de ingreep. Het is belangrijk te begrijpen dat de heelkundige ingreep op zichzelf het probleem van overgewicht niet oplost. Een gewichtsdaling wordt enkel bekomen door een beperking van de voedselinname. De werking van het bandje kan teniet gedaan worden door vloeibare voedingsmiddelen in te nemen die probleemloos zelfs een nauwe doorgang kunnen passeren, zoals suikerrijke frisdranken, zoetigheden, milkshakes, etc.

Algemene adviezen en mogelijke bijverschijnselen

 • Overgeven
  Soms moeten patiënten overgeven of ervaren zij pijn bij het eten. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerd eetgedrag, maar het kan ook optreden wanneer de maagband te strak komt te zitten rond de maag door de hoeveelheid ingespoten vloeistof.
  Door langzaam en rustig te eten en goed te kauwen en op tijd te stoppen met eten kan men deze symptomen voorkomen.
  Zo er regelmatig moet overgeven worden, is dit een waarschuwing. In dit geval kan het nodig zijn de hoeveelheid vloeistof in de maagband aan te passen.
 • Zwangerschap
  De periode tussen de operatie en de stabilisatie van uw gewicht (±1-1,5 jaar na de operatie), is een periode van uithongering. Het is niet verstandig om gedurende deze periode zwanger te raken, o­ndanks het feit dat de foetus met betrekking tot voedsel voorrang heeft op de moeder.
  Raakt u als patiente toch zwanger, dan is het raadzaam om alle vloeistof uit het maagbandje te laten verwijderen door de chirurg.
 • Medicijnen
  Tabletten dienen in kleinere stukjes of gemalen te worden ingenomen.
 • Controles door uw chirurg
  Na de operatie is er regelmatig controle bij de chirurg nodig. In het eerst jaar om de drie maanden, daarna om de zes maanden. Het bandje wordt de eerste keer ingespoten 4 tot 6 weken na de heelkundige ingreep en daarna op basis van het gewichtsverlies en de mate van tevredenheid.
  Is het gewicht eenmaal gestabiliseerd, dan volstaat één controle per jaar. De chirurg zal het aantal controles met u bespreken.
 • Lichaamsbeweging
  Het is belangrijk dat niet alleen dieetgewoonten, maar ook de mate van lichaamsbeweging verandert. Over het algemeen wordt met langzame oefeningen begonnen. Naarmate het gewicht afneemt, wordt lichaamsbeweging gemakkelijker.
Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.