Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Lymfekliniek

Wat is het lymfestelsel?

Naast het bloedvatenstelsel kennen we ook het lymfestelsel . Het lymfe stelsel is een transport systeem dat in nauwe verbinding staat met de bloedsomloop.

Lymfe is een uit bloed afkomstig helder vocht, dat zorgt voor vervoer van immuuncellen, lymfocyten, afvalstoffen en eiwitten. De lymfevaten hebben klepjes zodat de lymfe langzaam slechts in één richting kan stromen. Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeklieren, die verspreid in het lichaam aanwezig zijn en alle ongewenste elementen filteren. Ze halen afvalstoffen uit de lymfe en maken ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen onschadelijk.

Doordat het lymfestelsel en de bloedvaten in nauw contact met elkaar staan, komen de in het lymfevocht aanwezige stoffen in de bloedbaan terecht en worden zo uitgescheiden.

lymfestelsel

De functies van het lymfe stelsel zijnlymfeklier

  • afvoer van overtollige vocht met afvalstoffen uit de weefsels
  • afweer tegen infecties
  • productie van lymfe

 

Tekening van lymfeklier


A/ slagader
B/ ader
C/ afvoerend lymfevat
D/ aanvoerend lymfevat
E/ klepjes

 

Wanneer ontstaat oedeem?

Oedeem is een abnormale opstapeling van extracellulair vocht in de weefsel, wat leidt tot een zwelling. Echter niet elke zwelling is lymfoedeem.

Oedeem ontstaat doordat er meer vocht wordt aangevoerd dan er wordt afgevoerd. Een aantal frequent voorkomende oorzaken van oedeem zijn: hartfalen, nierziekten, leveraandoeningen, immobilisatie, veneuze trombosen.

Meer specifiek is er een verschil tussen lymfoedeem en lipoedeem. Hier gaan we verder dieper op in.

Ook bestaat er zoiets als "flebolymfoedeem". Dit is als gevolg van een langbestaand probleem in de aders, en komt voornamelijk voor in de benen. Als een oedeem dat ontstaat door een veneus probleem (vb spataders of trombose) en onbehandeld blijft, dan wordt het lymfatisch systeem overbelast. De weefsel verstijven en een flebolymfoedeem onstaat.

"Lipolymfoedeem" kan ontstaan bij gevorderde stadiëring en als complicatie van lipoedeem. De lymfevaten worden geblokkeerd door overmatige groei van vetcellen. De lymfe kan bijgevolg niet voldoende getransporteerd worden en stapelt zich op in de weefsels. In tegenstelling tot normaal verloop van lymfoedeem, zal lymfoedeem geassocieerd met lipoedeem zich wel vaak symmetrisch ontwikkelen.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.