Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Borstkliniek

Na de ingreep

Drains

Om bloed en wondvocht weg te zuigen worden er één of twee dunne drains (plastiek buisjes) in het operatiegebied aangebracht, behalve in de borstsparende chirurgie waar geen drain geplaatst wordt.
Een drain kan meestal na enkele dagen verwijderd worden, soms kan het ook voor een week nodig zijn, afhankelijk van de hoeveelheid vocht die uit de drains komt.

Dikke arm

Wanneer bij de operatie de okselklieren verwijderd zijn, kan het lymfevocht vanuit de arm minder gemakkelijk afgevoerd worden. Er o­ntstaat extra lymfevocht als u te veel zwaar werk doet met uw arm, of wanneer u aan uw arm of hand een ontsteking krijgt.
De kans op hinderlijke dikke arm na verwijdering van de okselklieren is vijf tot tien procent. Dat wil zeggen dat meer dan 90% van alle vrouwen geen dikke arm heeft en normaal kan functioneren.
De kinesist komt dagelijks langs. Dit is belangrijk voor de beweeglijkheid van de arm en schouder. Geef aan wanneer het pijnlijk wordt, zodat men de oefeningen kan aanpassen.
Indien er toch lymfoedeem (= dikke arm) zou o­ntstaan, dan is een adequate behandeling aangewezen. Raadpleeg uw arts .
Meer informatie hierover kunt u vinden in de folder “lymfoedeem”.

Eventuele nabehandeling

De resultaten van het microscopisch o­nderzoek van het verwijderde borstklierweefsel en de lymfeklieren zijn na o­ngeveer een week bekend en worden met u besproken.
Naar aanleiding van deze bevindingen kan een aanvullende behandeling zoals radiotherapie, chemotherapie of hormonale therapie worden geadviseerd.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.