Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Abdominale heelkunde

Galblaasoperatie

De laparoscopische cholecystectomie

 

De behandeling van het galblaaslijden

De enige behandeling die tot genezing leidt, is het chirurgisch verwijderen van de galblaas. Wanneer de galblaas verwijderd is, controleert de chirurg zonodig de galwegen door middel van röntgenfoto’s. Er zijn 2 methoden om de galblaas te verwijderen. Dit zijn de zgn laparoscopische cholecystectomie (kijkoperatie) en de conventionele cholecystectomie. Uw chirurg zal met u bespreken welke techniek in uw geval het beste is.

 

De laparoscopische cholecystectomie

Bij deze operatie maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote insnede te maken. In plaats daarvan maakt hij 4 kleine insnedes. Een daarvan wordt vlak bij de navel gemaakt zodat de chirurg de laparoscoop (kijkbuis) in de buikholte kan brengen. Voordat de laparoscoop in de buikholte wordt gestokken wordt de buikholte opgeblazen met koolzuurgas. Dit is nodig om voldoende werkruimte en overzicht te verkrijgen.

Is de laparoscoop eenmaal binnen dan kan de chirurg met behulp van de laparoscoop in de buik kijken via een videomonitor. Nu worden de andere insnedes gemaakt. Elke van deze insnedes wordt gebruikt om een speciaal instrument in de buikholte te brengen, om de galblaas te pakken, te kunnen bewegen en te kunnen verwijderen. Soms is het nodig om een wonddrain achter te laten.

Omdat de chirurg de galblaas niet kan zien voordat hij da laparoscoop heeft ingebracht, kunnen sommige complicaties niet worden voorspeld en alleen maar worden o­ntdekt als de operatie al is begonnen. Tevens bij een kleine aantal van de laparoscopische operaties kan de chirurg op een probleem stuiten dat hij niet laparoscopisch kan oplossen b.v. een ernstig zieke galblaas. Dan is het nodig om op de conventionele manier de galblaas te verwijderen.

 

De conventionele cholecystectomie

Bij deze operatie maakt de chirurg een insnede die 10 tot 15 cm lang is. Deze incisie verloopt of in de lengte van boven naar beneden in de bovenbuik of schuin aan de rechterkant o­nder de ribbenboog.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van risico op een complicatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie.

De kans bestaat dat een klein galsteentje achterblijft in de galweg tussen de lever en de twaalfvingerige darm. Dit steentje wordt dan meestal door een maag-darm specialist endoscopisch verwijderd.

Tot slot

Het verwijderen van de galblaas is een van de meest voorkomende operaties. Op welke manier het bij u gedaan wordt, conventioneel of laparoscopisch,in dagopname of via hospitalisatie, is in wezen niet belangrijk. U kunt er alle vertrouwen in hebben dat deze ingrepen niet als gevaarlijk of riskant kunnen beschouwd worden bij mensen die verder gezond zijn. Bent u van mening dat bepaalde informatie o­ntbreekt of o­nduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.