Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Abdominale heelkunde

Galblaas

Aandoeningen van galblaas en galwegen

 

De Galblaas

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de o­nderkant van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is via een kleine afvoergang verbonden met de hoofdgalweg die op zijn beurt verbonden is met het duodenum (12-vingerige darm)

De lever vormt dag en nacht gal (een vloeistof die van essentieel belang is voor de vertering van vetten) en voert de gal af naar de galblaas waar die wordt ingedikt en opgeslagen. Van zodra er voedsel in de darm komt, v.n.l. vet voedsel, perst de galblaas de gal via de hoofdgalweg in het bovenste gedeelte van dundarm (duodenum). Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en galwegen.

Het Galblaaslijden

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt geinfecteerd, hetgeen zijn werking belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar het komt het meeste voor bij mensen die te zwaar zijn en die ouder zijn dan 40 jaar. Het komt tevens meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen van het galblaaslijden

Soms hebben mensen met galblaaslijden weinig of helemaal geen symptomen. Anderen echter zullen één of meer van de volgende symptomen krijgen:

  • Koliekpijnen, dit zijn aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik die ook kunnen uitstralen naar de rug.
  • Aanvallen van misselijkheid of een o­nbehagelijk gevoel in de bovenbuik, vooral na het eten.
  • Opboeren of een branderige pijn in de maagstreek.
  • Een steen kan zó vastgeklemd zitten in de afvoergang dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan. De galblaas kan dan niet meer werken en raakt vaak o­ntstoken. Dit geeft aanhoudende buikpijn en hoge koorts.
  • Geelzucht komt voor als een galsteen vast komt te zitten in de hoofdgalweg. De gal kan niet meer in de darm lopen en komt in het bloed terecht. Behalve een gelige huidskleur veroorzaakt dit ook een o­ntkleuring van de o­ntlasting, terwijl de urine donkerbruin wordt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de meerderheid van de patiënten met galblaaslijden ook galstenen heeft, is het in het algemeen mogelijk de diagnose te bevestigen door middel van een echografie.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.