Overslaan en naar de inhoud gaan
Dienst Heelkunde
Sint-Andries Ziekenhuis Tielt
Menu

Abdominale heelkunde

Dikke darm

Wat is de dikke darm (colon) ?

De dikke darm, ook colon genoemd, is het laatste deel van uw verteringssysteem. Door darm bedoelt men het deel van het verteringssysteem dat op de maag volgt. De darm is verdeeld in dunne darm, dikke darm (of colon) en rectum (of endeldarm).

1. Behandeling van de aandoeningen van de goedaardige aandoeningen van de dikke darm

Deze aandoening kan behoren tot één van de volgende types: gezwel (poliep), o­ntsteking, fistelvorming, vernauwing, bloeding enz.

In de meeste gevallen bestaat de operatie erin het zieke deel van uw dikke darm te verwijderen en zo mogelijk de twee einden aan elkaar te hechten.

Sommige ingrepen op de dikke darm kunnen via laparoscopie worden uitgevoerd. Dit laat toe de duur van de opname in het ziekenhuis in te korten en laat tevens toe dat de patiënten hun normale aktiviteit sneller kunnen hernemen dan de patiënten geopereerd via de klassieke open chirurgie.

In sommige gevallen echter kan de aandoening meebrengen dat gedurende de ingreep de laparoscopie wordt omgevormd tot een klassieke ingreep met ‘open buik’.

2. Behandeling van kwaaddaardige aandoeningen van de dikke darm.

Bij een kwaadaardig gezwel van de dikke darm is meestal een heelkundige ingreep aangewezen. Soms moet er na de ingreep ook een chemotherapie gegeven worden.

Het is belangrijk te weten dat verschillende specialisten betrokken zijn bij de behandeling (multidisciplinaire behandeling). Op die manier kan men een optimale behandeling aanbieden, door samenwerking van verschillende experten. In het verloop van de behandeling zal niet alleen de chirurg, maar ook de anesthesist, de gastro-enteroloog, de o­ncoloog, de radiotherapeut, de pathologist, de verpleegsters en de kinesisten tussenkomen indien nodig, naargelang de evolutie. Tijdens de behandeling zal de patient dan ook met verschillende geneesheren en paramedici in contact komen. De keuze van de behandeling en de prognose (kans op genezing) worden bepaald door de uitgebreidheid en het evolutieve stadium van het kankergezwel.
Voor informatie i.v.m. de heelkundige aspecten van de behandelingen kan u steeds terecht op de dienst Heelkunde van o­ns ziekenhuis.

Dr. Daphné Van den Bussche

Dr. Daphné Van den Bussche

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Dr. Peter Lissens

Dr. Peter Lissens

Algemene en Gastro-intestinale Heelkunde – Proctologie – Slokdarmheelkunde (AZ Delta)

Dr. Mehrdad Biglari

Dr. Mehrdad Biglari

Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde – Senologie

Dr. Marc Vuylsteke

Dr. Marc Vuylsteke

Vasculaire en Thoracale Heelkunde – Varices

Sint Andries Ziekenhuis - Tielt

logo Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis is een loco-regionaal ziekenhuis, gelegen aan de rand (langs de Ringlaan) van het centrum van Tielt in de provincie West-Vlaanderen.